Truck för större byggprojekt – hyra eller köpa?

Om du står inför ett byggprojekt där du ska utföra den största delen av arbetet kan du behöva en gaffeltruck, till exempel för att lägga golvkomponenter på plats. För ett sådant ändamål är det knappast värt att överväga att investera i en helt ny truck. I stället bör du överväga om du ska hyra eller köpa en begagnad truck för att utföra jobbet.

 

Det finns för- och nackdelar med både begagnade truckar och hyrda truckar. Vi har sammanställt några saker att tänka på så att du kan fatta ett mer välgrundat beslut här. Vi hoppas att våra tips kan hjälpa dig att hitta rätt truck för just ditt kommande byggprojekt! 

Då är det mest lämpligt att hyra en truck

Om trucken uteslutande kommer att användas en gång och du inte har orken att lägga upp den för försäljning efter användning kan du överväga att hyra i stället för att köpa en begagnad. Du måste alltså fortfarande hosta upp ett fast belopp eftersom du hyr trucken för en eller några dagar, men eftersom du inte investerar i den behöver du inte oroa dig för övriga kostnader när du väl har utfört arbetet.

 

Förutom att du slipper tänka på att behöva sälja trucken när arbetet är utfört om du inte längre vill ha den, sparar en hyrd truck därutöver väldigt mycket utrymme. Om du hyr en gaffeltruck behöver du inte oroa dig för var du ska förvara den när arbetet är fullbordat. Nackdelen är emellertid att du måste hyra en truck en gång till om du behöver göra ändringar i projektet eller bestämmer dig för att utöka det.

Då är det mest lämpligt att köpa en begagnad truck

Om du vet med dig att trucken kommer att användas för tunga lyft under en längre period, till exempel om du av olika anledningar förväntas arbeta på byggprojektet under ett helt år, kan det vara värt att köpa en begagnad truck om du hittar ett bra erbjudande. Det finns nämligen flera företag och privatpersoner som säljer begagnade gaffeltruckar till rimliga priser.

 

En annan fördel med att investera i en begagnad truck är att dess värde sannolikt inte kommer att minska med tiden, vilket värdet på en sprillans ny truck gör. Därför kan du allt som oftast räkna med att få tillbaka ett liknande belopp om du en dag beslutar dig för att sälja din truck.

 

Nackdelarna med att köpa en begagnad truck är förstås att du bär på ett större ansvar, till exempel måste du stå för eventuella reparationer själv. Naturligtvis måste du också ha plats för trucken, vilket de flesta privatpersoner inte har. Bor du på en större tomt kan du säkerligen hitta utrymme för den, men det är viktigt att den förvaras på en säker plats.

Jämför utbudet innan du slår till

Det är av stor vikt att du inte bara väljer den första trucken du ser för att du är tidspressad och vill spara pengar. Det är otroligt viktigt att den truck du införskaffar faktiskt kan utföra det jobb du vill att den ska utföra, och att den kan göra det på ett säkert sätt. Detta gäller alltså oavsett om du väljer att köpa en begagnad truck eller hyra en ny.